ART + FOLK presenterer: B-open - Åpne opp dørene, bryt ned veggene!

BB2R4540-1.jpg

Fra guidet tur til atelieret til Tonje Bøe Birkeland og Silje Heggren under B-open 2018


Denne måneden har ART + FOLK invitert kunstner og prosjektleder for B-open, Linda Soh Trengereid, til å presentere kunstfestivalen på vår blogg. B-open er en årlig festival hvor mange kunstnere i Bergen og omegn åpner dørene til atelierene sine og inviterer publikum til å komme inn. Tusen takk, Linda, for at du gir oss et innblikk i dette fantastiske prosjektet!


Tekst: Linda Soh Trengereid

Bilder: Tove Lise Mossestad

27.-28. april åpner over 130 profesjonelle kunstnere i og rundt Bergen dørene og ønsker publikum velkommen inn i kunstens aller helligste: atelieret, arbeidsplassen, det andre hjemmet.

Dette gjør vi av flere grunner, egentlig mange flere enn jeg klarer å komme opp med her, men kort sagt handler det om møter.

Møter mellom publikum og kunsten og møter mellom publikum og kunstnere.Det er ikke alltid lett å møte det ukjente, ting vi tror vi ikke forstår, det som er annerledes og det som faller litt utenfor vår komfortsone. Mange synes at kunstverden virker utilgjengelig og fjern fra deres hverdag og flere opplever det som om hvert kunstverk er som en gåte man har i oppdrag å løse. Men i kunsten er det alltid undersøkelsen som står i sentrum, ikke nødvendigvis svarene. Spørsmålene og nysgjerrigheten er det som driver oss fremover.

Bilde 1 og 2: Fra guidet tur til atelieret til Tonje Bøe Birkeland og Silje Heggren under B-open 2018

Bilde 3: Fra atelieret til Torild Stray under B-open 2018.

Som i musikkens verden er det like mange forskjellige type kunstnere som det er musikere. Og det finnes uendelige muligheter og sjangre å jobbe i med ulike uttrykk. Kanskje man finner noe man umiddelbart liker, kanskje noe man synes er uaktuelt for seg selv, men også ting man liker mer og mer med tiden.

B-open er ikke en manager og heller ikke en gallerist, men en brobygger mellom kunsten og publikum som gir et unikt og ufiltrert innblikk i rommet hvor kunsten oppstår og blir ferdigstilt, eller forkastet, før den blir vist til offentligheten.

Denne helgen kan besøkende kan få tilfredsstilt eller styrket sin nysgjerrighet for hva som rører seg i hjertet av sitt lokale kunstliv. Hva er et atelier? Hvordan er det å være kunstner? Hvorfor vil noen være kunstner? Hvilken kunst lager de? Hvorfor lager de? Hvem er de? Hvor er de?

Bilde 1: Guided tur på veteran buss. B-open 2018

Bilde 2: Fra guidet tur til atelieret til Reinhard Haverkamp under B-open 2018. 

Bilde 3: Fra guidet tur til atelieret til Torild Stray under B-open 2018. 

I løpet av festivalhelgen kan publikum også få med seg flere av de andre arrangementene knyttet opp til B-open. I tillegg til de åpne atelierene kan man blant annet delta på en eller flere av workshopene vi tilbyr, og på denne måten få erfare på egenhånd deler av kunstpraksisen. Man kan hoppe på en tur med en av veteranbussene våre, være med på guidede turer, besøke Cinema B-open, utforske et kunstmarked, gå på konsert på et atelier, se utstillinger i flere atelierfellesskap og oppleve en live kosert-performance.

I programmet på nettsiden vår kan du få en fullstendig oversikt over hva helgen har å by på. Og som alltid er alle våre aktiviteter gratis for publikum!

Bilde 1: Fra KUNSTMARKED på CM7 under B-open 2018.

Bilde 2: Fra DRAW-A-TON workshop med BAC under B-open 2018

Bilde 3: Fra guidet tur til atelieret til Margrethe Kolstad Brekke under B-open 2018.

Bilde 4: Fra tegne workshop for barn, med Stacy Brafield og Sara Planteféve-Castryck under B-open 2018

Bilde 5: Fra glassblåsings workshop på S12 under B-open 2018. 

Bilde 6: Fra guidet tur til atelieret til Reinhard Haverkamp under B-open 2018

Når dørene åpner 27. og 28. april er det på tide at nysgjerrigheten får slippe til. Ikke for å finne svar, men for å oppleve. Så utforsk, vær åpne, spør, gå, løp, sykle eller ta en av gratisbussene våre. Vi håper alle, både kunstnere og publikum, får en spennende helg, med fine møter, samtaler, tanker og opplevelser.

Takk til sponsorer, samarbeidspartnere og ikke minst alle byens kunstnere som stiller opp for å dele sin arbeidsplass og hverdag.

Dere er B-open!